Η Κέα που είναι γνωστή και ως Τζιά, είναι ένα πανέμορφο νησί και το κοντινότερο στην Αττική από τα κυκλαδονήσια.

Στην Κέα μπορείτε να βρεθείτε μόνο σε 60 λεπτά με καθημερινά δρομολόγια από το Λαύριο και αυτός είναι ενας λόγος να είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές  αλλά και για μονοήμερες εξορμήσεις.

Στην Κέα θα δείτε καταπράσινα ορεινά τοπία, πολλές φυσικές πηγές νερού, υπέροχες παραλίες σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή του νησιού, μέρη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς η Υδρούσα, το παλαιότερο όνομα της Κέας, είχε σημαντικό ρόλο στους αρχαικούς χρόνους.

Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας είναι ένας ακόμα λόγος να επισκεφτείτε το νησί. Στην Κέα θα βρείτε δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ που έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος>>.

Η περιήγηση στα  λιθόστρωτα μονοπάτια είναι μαγευτική, καθώς διασχίζοντάς τα περνάτε μέσα από δάση με βελανιδιές,   θαυμάζετε τα υπέροχα αγριολούλουδα, συναντάτε παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές, και  γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες παραλίες.

Μέσα απο τα μονοπάτια θα μεταφερθείτε στο μακρινό παρελθόν,στα χνάρια των αρχαίων Κείων, αφού πολλές από τις διαδρομές ήταν μέρος του οδικού δικτύου που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις-κράτη(Ιουλίδα, Καρθαία, Κορησσία, Ποιήεσσα)  και παρουσιάζουν έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κέας, η Ιουλίδα,  ενώ το πρώτο μέρος που αντικρύζετε καθώς φτάνετε είναι το κεντρικό λιμάνι η Κορησσία.

Επίσης στο νησί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου.

 Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, η Γιορτή Παραμυθιών φυσικά που είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο απο την Ελλάδα όσο και απ το εξωτερικό, με διακεκριμένους αφηγητές, καλλιτέχνες και μουσικούς απ ολα τα μέρη του κόσμου.

Μην χάσετε τα τζιώτικα πανηγύρια για να πάρετε μια γεύση απ την μουσική παράδοση που δεν έχει χάσει την θέση της στο πέρασμα του χρόνου.

Loading